Tien jaar Vader Rijn College

Symposium 'multicultureel puberen'

22 december 2005

Een verslag door Jan van Teunenbroek

Op deze grijze decemberochtend druppelen genodigden en docenten de aula binnen van het Vader Rijn College (VRC). Ach ja, files, natuurlijk. De leerlingen zijn er al. Zij hebben de aula ingericht en versierd met kerstbomen, lichtjes en groene slingers met ballen. Op het po-dium voor een muur van kerstpakketten staat een groot scherm voor powerpoint presentaties, een katheder en een microfoon. Leerlingen maken foto's en video opnames.

Directeur Bart Engbers neemt plaats achter de katheder en heet de aanwezigen hartelijk welkom. Helaas, zo vertelt hij, blijkt op het laatste moment hoogleraar Wilma Vollenbergh niet aanwezig te kunnen zijn. Zij zal op een ander moment het team van de VRC met haar kennis verrijken. Bart hoopt dat ondanks de korte voorbereidingstijd de aanwezigen toch te kunnen inspireren.

Hij wijst erop dat de VRC tien jaar geleden ontstond uit een noodzakelijke fusie van een flink aantal scholen. Omdat men het niet eens kon worden over de naam voor de nieuwe school is in arren moede maar gekozen voor de straatnaam: locatie VaderRijndreef. Nu is het VRC een vmbo-school met landelijke bekendheid, goede collegiale verhoudingen en een team dat staat voor de leerlingen. En nooit is een jaar hetzelfde. Het VRC is continu is beweging. Bij dit tweede lustrum is ervoor gekozen eens iets anders te doen dan praten over kwaliteitszorg of Natuurlijk Leren. We gaan onderzoek doen naar de bijzondere leeftijdsfase waarin onze leerlingen...