Gesneuveld..

"Hij mist z'n boom", zegt de baas van hond Kees. De ruigharige reu scharrelt wat mistroostig rond tussen de houtsnippers aan de ingang van het Willem de Zwijger-plantsoen aan de Linnaeuslaan. "Al zeven jaar heeft ie elke dag drie keer zijn poot opgetild bij de machtige kastanje, die hier stond. En op een dag was de boom ineens weg, gerooid door de gemeente".

"De boom was dood en moest gekapt worden omdat anders vallend hout gevaar kan opleveren", vertelt gemeentelijke bomendeskundige Frank van den Brink. "Hij is het slachtoffer geworden van de geheimzinnige paardenkastanjeziekte die rondgaat in het noordelijke deel van Europa. Eerst verschijnen er bruine vlekken op de stam waaruit donker stroperig vocht 'bloedt', daarna laat de bast los en gaat de boom dood".

In meerdere landen breken onderzoekers zich het hoofd over de oorzaak van de ziekte. Men denkt aan een bacterie of een schimmel maar de echte oorzaak is nog niet gevonden. Intussen grijpt de ziekte snel om zich heen. Van de circa 3000 paardenkastanjes in de stad Utrecht zijn er al meer dan 600 ziek.

"Als een boom eenmaal is aangetast is de kans op herstel minimaal", weet Van den Brink. "Het is doodzonde en we kunnen er weinig tegen doen. Dit was een prachtige vrijstaande boom. We weten niet waarom de ziekte de ene boom wel treft en een andere niet. Aan de Jordanlaan in Tuindorp staan 90 paardenkastanjes en daarvan zijn er vele ziek. Ik hou mijn hart vast. Ik ben al dertig jaar bezig als boomtechnisch adviseur en ik nog nooit zoiets meegemaakt".

"Ik mis die boom elke dag", meldt buurtbewoner Bart. "Elke keer als ik door de Linnaeuslaan fiets zie ik die lege plek. Het was zo'n prachtige grote boom. In het voorjaar was het een feest van rode kaarsbloemen en in het najaar hadden kinderen reuze pret met het rapen van kastanjes. En nu is hij verdwenen. Het is alsof ik een vriend moet missen. Triest hoor".