Fragment uit 'Ten Afscheid' Gesprekken met vertrekkende medewerkers van de faculteit Sociale Wetenschappen

D. (Dirk) Kruijt

Zelfbestuur in kleine groepen

Ik spreek Dirk in zijn werkkamer hoog in het Van Unnikgebouw met een wijds uitzicht over de Uithof en omstreken.
Hij is een kleine beweeglijke man die snel praat met veel armgebaren, bijna onzichtbare grijzende baard en grote blauwe ogen die van achter zijn bril soms wat verbaasd de wereld aanschouwen.

Antropologen zijn eigenlijk literatoren

"Tsja, wie is Dirk. Daar vraag je me wat. Weet je, ik had eigenlijk schrijver willen worden. Als tiener schreef ik gedichten maar uiteindelijk had ik niet voldoende talent. Via een omweg is het toch gelukt want veel antropologen (en ook historici) zijn eigenlijk literatoren.

Omdat ik op mijn 17e dacht mensen te kunnen gaan helpen ben ik sociologie en sociale psychologie gaan studeren in Nijmegen. Dat was een opleiding die heel erg leek op wat tegenwoordig hier de sociologie is, een beetje ICS-achtig. Na mijn studie kwam ik in Utrecht werken onder prof. Henk Becker. In het begin was het wel raar. Ik had nog nooit lesgegeven en ik werd plompverloren in de Geertekerk voor een zaal met 200 studenten neergezet. Paniek! In die tijd lag ik steeds net een week voor op mijn studenten. Het was een rommelige en gezellige tijd daar in de binnenstad. Later op de Uithof werd dat een stuk minder.
Na een paar jaar bleek...